Analiza HNB: Rastu kamate na kredite građanima

HNB FOTO: Financije.hr

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih eurskih sredstava uglavnom bilježe pad u tromjesečnom razdoblju zaključno s travnjem 2024., čime se nastavlja trend pada koji je započeo u prosincu 2023. godine.

Također, kamatne stope za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022., s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa, navodi se u novom HNB-ovu Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za travanj 2024.

Kod glavnih izvora sredstava koja kreditne institucije pribavljaju od sektora kućanstava u travnju 2024. prosjek kamatnih stopa na štedne depozite iznosio je 0,18% i viši je za 0,01 postotni bod u odnosu na travanj prethodne godine.

Prosjeci kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne oročene depozite u travnju 2024. viši su u usporedbi s njihovim vrijednostima iz travnja 2023., pri čemu je rast kod dugoročnih oročenih depozita više izražen. U travnju 2024. prosjek kamatnih stopa iznosio je 1,83% za kratkoročne i 1,37% za dugoročne oročene depozite.

U odnosu na travanj 2023. riječ je o porastu od 0,21 i 0,87 postotnih bodova za kratki odnosno za dugi rok.

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u travnju 2024. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite u visini od 5,93%, što je blagi porast od 0,46 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije.

Najniži prosjek kamatnih stopa zabilježen je kod stambenih kredita u visini od 3,76% s nešto većim porastom od 0,77 postotnih bodova u odnosu na travanj 2023.

Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa iznosio je 5,77%, a kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio je 4,54%.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari