Kina uvela strože propise o vađenju tehnoloških minerala

Pixabay.com
Minerali, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Kina je postrožila propise o vađenju tehnoloških minerala, zaprijetivši kaznama za ilegalno rudarenje, preradu i trgovinu ključnim sirovinama za proizvodnju zelene tehnologije i poluvodiča. Odluku je potpisao premijer Li Qiang.

Kina je vodeći svjetski proizvođač skupine minerala koji uključuju lantanoide, skandij i itrij te se koriste, između ostalog, u proizvodnji baterija, električnih automobila i poluvodiča.

Vlada u novim propisima ističe da su tehnološki minerali vlasništvo države i da nijedna organizacija ili pojedinac ne smije na njih polagati prava niti ih uništavati.

Država se pak obavezala na pažljivo vađenje, kontrolu i kvote za rudarenje i preradu, prenosi Hina. Propisi bi trebali stupiti na snagu 1. listopada ove godine.

Kina je 2022. godine iskopala oko 70 posto tehnoloških minerala na globalnoj razini, a drži i udio od 85 posto u preradi.

Europska unija je u 2022. uvezla 18.000 tona tehnoloških minerala, za devet posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Eurostata, europskog statističkog ureda, objavljeni krajem prošle godine. Vrijednost uvoza porasla je za 37 posto, na 146 milijuna eura, a Kina je bila glavni dobavljač.

Peking je već prošle godine ograničio izvoz germanija, galija i grafita zbog trgovinskih napetosti u odnosima sa SAD-om i Europom.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari