Kina osniva treći fond s 47,5 milijardi dolara za jačanje sektora poluvodiča

Pixabay.com
Poluvodiči, Foto: Pixabay.com

Kina je osnovala svoj treći planirani investicijski fond koji podupire država kako bi potaknula svoju industriju poluvodiča, s registriranim kapitalom od 344 milijarde juana odnosno 47,5 milijardi dolara, prema prijavi u državnom registru tvrtki.

Kineske dionice čipova porasle su s CES CN indeksom poluvodiča za više od tri posto i izvjesno je da će zabilježiti najveći jednodnevni dobitak u više od mjesec dana.

Treća faza Kineskog investicijskog fonda za industriju integriranih krugova službeno je osnovana 24. svibnja i registrirana pod Pekinškom općinskom upravom za regulaciju tržišta, prema National Enterprise Credit Information Publicity System, vladinoj agenciji za kreditne informacije.

Treća faza bit će najveća od tri fonda koja je pokrenuo Kineski investicijski fond za industriju integriranih krugova, poznat kao “Veliki fond”.

Kinesko ministarstvo financija najveći je dioničar sa 17 posto udjela i uplaćenim kapitalom od 60 milijardi juana, prema Tianyanchi, kineskoj tvrtki za bazu podataka o tvrtkama, prenosi Reuters. China Development Bank Capital drugi je najveći dioničar s 10,5 posto udjela.

Sedamnaest drugih subjekata navedeno je kao investitori, uključujući pet velikih kineskih banaka: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China i Bank of Communications, od kojih svaka doprinosi s oko šest posto ukupnog kapitala.

Reuters je u rujnu 2023. godine izvijestio da će Kina pokrenuti treću fazu Velikog fonda.

Prva faza fonda osnovana je 2014. s registriranim kapitalom od 138,7 milijardi juana, a druga faza uslijedila je 2019. s 204 milijarde juana.

„Veliki fond“ osigurao je financiranje za dvije najveće kineske ljevaonice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i Yangtze Memory Technologies, proizvođaču flash memorije, te nizu manjih tvrtki i fondova.

Jedno od glavnih područja na koje će se fokusirati treća faza fonda je oprema za proizvodnju čipova, izvijestio je Reuters tada. Također, Veliki fond razmišlja o angažiranju najmanje dvije institucije za ulaganje kapitala iz treće faze.

No, ministarstvo financija nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar o novoj trećoj fazi fonda.

Stotine milijardi juana uloženih u sektor stavljaju u perspektivu nastojanje predsjednika Xi Jinpinga da postigne samodostatnost Kine u poluvodičima.

Ta je obveza ponovno postala hitna nakon što su SAD uvele niz mjera kontrole izvoza tijekom posljednjih nekoliko godina, navodeći strah da bi Peking mogao upotrijebiti napredne čipove za jačanje svojih vojnih sposobnosti.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari