Rusija i Kina trguju bakrom prerušenim u otpad kako bi zaobišle ​​poreze i sankcije

Pixabay.
Prerada bakarne žice, Foto: Pixabay.com

Russian Copper Company (RCC) i kineske tvrtke izbjegle su poreze i zaobišle ​​utjecaj zapadnih sankcija trgujući novom bakrenom žicom prerušenom u otpad.

Bakrenu žicu usitnio je posrednik u udaljenoj regiji Xinjiang Uyghur kako bi je bilo teško razlikovati od otpada, rekli su za Reuters tri izvora upoznata s tim pitanjem, što je omogućilo izvoznicima i uvoznicima da profitiraju od razlika u tarifama koje se primjenjuju na otpad i novi metal.

Usitnjavanje novonapravljene bakrene žice učinkovit je način za prikrivanje novog materijala koji izgleda sasvim drugačije od starog otpada. Nove duge, tanke bakrene šipke visoke čistoće, koje se uglavnom koriste za izradu energetskih kabela, obično su namotane radi lakšeg transporta. Nasuprot tome, bakreni otpad je mješavina žica, cijevi i cijevi koje su već korištene, prenosi Reuters. Sjeckaju se na komade veličine zrna ili namotaju i prešaju, poput paketa rezanaca, za transport.

Ruska izvozna carina na bakrenu šipku bila je sedam posto u prosincu 2023., niža od deset posto pristojbe na otpad. Uvoz bakrene šipke u Kinu oporezuje se po stopi od četiri posto, a na uvoz ruskog otpada nema carine.

Prodaja novog metala prerušenog u otpad, koja je započela u prosincu, očituje se u nepodudarnosti između kineskih i ruskih podataka.

Podaci kineske carine pokazali su da je Kina od prosinca kupila znatno više bakrenog otpada iz Rusije, dok su ruski podaci koje je Reuters dobio od pružatelja komercijalnih podataka pokazali da je količina otpada izvezenog najvećem trgovinskom partneru zemlje bila zanemariva.

“Savezna carinska služba privremeno ne daje podatke o vanjskoj trgovini”, rekla je ruska carina u odgovoru na Reutersov upit o odstupanju. Kineska carina u Xinjiangu, koji graniči s Rusijom, nije odgovorila na upit poslan e-poštom i telefonski poziv.

Ovi podaci prestali su biti objavljivani u travnju 2022. godine, ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na pitanje o trgovini bakrenom šipkom kineskim tvrtkama, RCC, koji je pod sankcijama Zapada, rekao je da isporučuje proizvode samo ruskim tvrtkama.

Kina je postala glavno odredište za ruske tvrtke koje žele izvoziti svoju robu nakon što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Pixabay.com
Bakarna žica,
Foto: Pixabay.com

Usitnjavanje je izbjeglo pozornost jer je Kina ograničila pristup regiji Xinjiang kao odgovor na međunarodnu osudu represije nad Ujgurima, rekli su izvori za Reuters.

Osim financijskog poticaja izbjegavanja poreza, usitnjeni metal teže je identificirati i ući u trag – što ga čini lakšim za prodaju kineskim proizvođačima.

Teoretski, ne postoje zakonske prepreke koje bi spriječile Kinu da kupuje metal od ruskih tvrtki pod zapadnim sankcijama, ali proizvođači bi ipak mogli biti oprezni zbog gubitka izvoznih poslova od kupaca koji žele izbjeći davanje bilo kakvih sredstava Rusiji.

Prošlog prosinca, prema pružatelju komercijalnih podataka, kineske su tvrtke izvršile ukupno pet kupnji proizvoda označenih kao “bakrena šipka” iz RCC-ove tvornice u regiji Urala. Kupnje, koje je izvršio subjekt sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA) pod nazivom Modern Commodity Trading DMCC, generirale su prihod od otprilike 65 milijuna dolara, prema ovim podacima. Tvrtka sa sjedištem u UAE nije bila dostupna za komentar.

Iako Rusija nikada nije bila veliki prodavač starog bakra Kini, od prosinca prošle godine kineski uvoz bakrenog otpada iz Rusije znatno je porastao, pokazuju podaci carine. Većina toga, 97 posto ili 6.434 metričke tone, prošlo je kroz granicu Alashankou u Xinjiangu u prosincu.

“Ovaj otpad iz Rusije de facto je bakrena šipka, ali nije deklarirana kao šipka. Ne mogu otkriti više detalja”, rekao je izvor iz kineske proizvodnje koji je želio ostati anoniman. Izvor je dodao da bi materijal mogli izravno konzumirati proizvođači bakra u provincijama Jiangsu i Zhejiang.

Dok ruski podaci pokazuju minimalan izvoz otpadaka, u prosincu se dogodio nagli porast izvoza žice.

Prema podacima, “Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC”, tvornica koju vodi RCC, isporučila je 8.041 tonu bakrene žice Kini preko Alashankoua u Xinjiangu u prosincu u usporedbi sa samo 1.618 tona u studenom 2023. godine.

“Od danas Kyshtym Copper Electrolyte Plant prodaje svoje proizvode samo domaćim tvrtkama”, rekla je tvornica Kyshtym u odgovoru na Reutersova pitanja o prodaji Kini.

Ruski podaci, koji su dostupni, pokazali su neusklađenost, ukazujući da je zemlja prodala samo 73 tone bakrenog otpada Kini u istom mjesecu. U 2021. i 2022. prosječno 95,3 tone i 125 tona ruskog bakrenog otpada prodano je Kini svaki mjesec.

Količine su naglo porasle tijekom posljednjih nekoliko mjeseci s mjesečnim uvozom koji je do veljače 2024. dosegnuo 11.599 tona.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari