EU prihode od ruske imovine preusmjerava za naoružanje Ukrajine, bankari upozoravaju na tužbe

Hina/EPA
Predsjednica EK, Ursula von der Leyen i predsjednik EV, Charles Michel, Foto: Hina/EPA/Olivier Hoslet

Europska unija uskoro bi mogla koristiti prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u kupovini oružja, istaknuli su čelnici europskih institucija nakon prvog dana summita čelnika država članica.

Komisija je predložila da se 90 posto prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za financiranje kupovine oružja za Ukrajinu, a preostalih 10 posto da ide izravno u ukrajinski državni proračun. Riječ je o oko tri milijarde eura sredstava godišnje.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da je bi prva milijarda eura iz toga izvora mogla biti isplaćena već početkom srpnja.

Drago mi je da su čelnici podržali naš prijedlog o korištenju ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine. Time će se osigurati financiranje nabave vojne opreme za Ukrajinu. Možemo očekivati da ćemo prikupiti oko tri milijarde eura ove godine i sličan iznos u sljedećim godinama. Rekla sam čelnicima, budemo li brzi u zaključivanju prijedloga, mogli bismo isplatiti prvu milijardu već 1. srpnja. Dakle, o nama ovisi, odluka je na nama. Budemo li brzi, na ljeto bit će ostvarena konkretna akcija“, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je kako je uvjeren da se odluka o tome može donijeti vrlo brzo.

Odlučni smo djelovati vrlo brzo kako bismo mogli uzeti dio tog novca za potporu Ukrajini, uključujući i mogućnost nabave vojne opreme. To pokazuje da 27 čelnika shvaća ozbiljnost situacije i da smo odlučni pružiti veću potporu Ukrajini“, kazao je Michel.

No, neke zapadne banke lobiraju protiv ovog prijedloga, rekli su Reutersu izvori iz industrije, strahujući da bi to moglo dovesti do skupih sudskih sporova.

Istog stava  su i banke, koje strahuju da bi ih kasnije Rusija mogla smatrati odgovornima ako su uključene u bilo kakav prijenos novca u Ukrajinu i da bi se plan EU mogao proširiti na sredstva na računima koje drže za sankcionirane pojedince i tvrtke.

Izvori su također zabrinuti da će prijedlozi dovesti do šire erozije povjerenja u zapadni bankarski sustav.

Izvori, koji su odbili biti imenovani zbog osjetljivosti pitanja, rekli su i da dijele svoju zabrinutost s kreatorima politike Britanije i eurozone, označavajući vjerojatnu parnicu kada antiruske sankcije budu ublažene ili ukinute.

Epa/Sputnik
Ruski predsjednik, Vladimir Putin, Foto: EPA/Sputnik/Mikhail Metzel

Rusija kaže da je svaki pokušaj preuzimanja njezinog kapitala ili interesa “banditizam” koji će dovesti do desetljeća pravnih postupaka protiv svih uključenih. Moskva je opetovano rekla da će uzvratiti ako njezina imovina ili prihodi budu izvlašteni

Euroclear posjeduje vrijednosne papire i gotovinu ruske središnje banke u iznosu od 190 milijardi eura. Zapadne banke također drže milijarde eura, funti i dolara u imovini u vlasništvu kompanija i pojedinaca koji su pod sankcijama.

Više od 3,5 milijuna Rusa ima zamrznutu imovinu u inozemstvu u vrijednosti od oko 16,32 milijarde dolara“, rekao je prošle godine ruski ministar financija Anton Siluanov.

Plan EU predviđa plaćanje naknade Euroclearu. Središnjem depozitoriju vrijednosnih papira sa sjedištem u Belgiji, također će biti dopušteno da privremeno zadrži deset posto profita od ruske imovine, kao zaštitu od sudskih sporova.

Podsjećamo, Zakon o sankcijama EU, Engleske i SAD-a predviđa zamrzavanje imovine u vlasništvu određenih strana, ali ne i konfiskaciju. Imovina se može oduzeti prema engleskom zakonu, ali samo ako se utvrdi da je ona stečena kriminalom.

Dopuštanje zapljene i preraspodjele kamata zarađenih na toj imovini dovodi banke u opasnost da ih vlasnici tuže sudskim putem, rekli su izvori za Reuters.

“Ako se ovi prijedlozi pokrenu, cijela pravna arhitektura bi se morala promijeniti”, rekao je Paul Feldberg, partner i voditelj White Collar Defense, Investigations & Compliance prakse Brown Rudnicka u Londonu.

Što se tiče banaka, kaže, mislim da su s pravom zabrinute jer smo već vidjeli ogromne količine građanskih parnica u vezi sa sankcijama. 

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari