Zapljena ruske imovine može utjecati na financijsku stabilnost EU

freepik.com
EU i Rusija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

EU vjerojatno neće zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu, izjavili su europski dužnosnici, istaknuvši da bi takva odluka mogla poljuljati financijsku stabilnost Unije.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu EU, SAD, Japan i Kanada zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija te zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine, prenosi Hina. Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj tvrtki za financijske usluge Euroclear.

Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine i nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem veljače 2024. prihvatiti taj prijedlog, saznao je Reuters krajem prosinca 2023. godine. Europski dužnosnici otklonili su tu mogućnost uz obrazloženje da je pravno previše riskantna. U intervjuu za Reuters luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel rekao je da je “vrlo oprezan” kada je u pitanju zapljena.

“Zamislite da donesemo političku odluku da ćemo te milijarde dati Ukrajini. I da za šest mjeseci dobijemo sudsku odluku da im ne smijemo dati taj novac. Tko će tada to platiti?”, objašnjava Bettel.

Osim zakonitosti takve odluke bez presedana, europske dužnosnike brinu i moguće posljedice po euro. Ulagači bi se mogli povući iz imovine u eurima u strahu da bi i njihov novac jednog dana mogao biti zaplijenjen. Belgijski ministar financija Vincent van Peteghem, čija zemlja do srpnja 2024. predsjeda EU-om, vrlo je suzdržan prema mogućnosti zapljene.

“Moramo biti vrlo razboriti prema takvom prijedlogu. Mislim da je važno da se može raspravljati samo o prijedlogu koji je pravno siguran i da moramo izbjeći potencijalni utjecaj na financijsku stabilnost”, rekao je Van Peteghem.

Belgijski Euroclear ima “značajnu” imovinu u Rusiji, rekli su dužnosnici. Moskva bi je mogla zaplijeniti, a to bi predstavljalo rizik za financijsku stabilnost te tvrtke s velikim posljedicama. Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom europske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez.

“EU ne može spasiti Euroclear”, rekao je drugi visoki dužnosnik. “Euroclear upravlja bilijunima i njegov bankrot uvelike bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit”, dodao je.

Umjesto konfiskacije ruske imovine, vlade EU-a vjerojatno će poduprijeti prijedlog Europske komisije iz prosinca 2023. da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira. To bi, kako se procjenjuje, moglo u iduće četiri godine generirati 15 do 17 milijardi eura, koje bi mogle biti transferirane Ukrajini, kazali su dužnosnici.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari