Rusija prijeti zapljenom 288 miljardi dolara imovine zapadnih zemalja

pixabay.com
Rusija, Foto: Pixabay.com

Ako zapadne zemlje zaplijene rusku imovinu, Rusija bi mogla uzvratiti zapljenom najmanje 288 milijardi dolara njihove imovine, uključujući 223 milijardi dolara imovine članica Europske unije, objavila je državna novinska agencija RIA.

Nakon što je Vladimir Putin u veljači 2022. poslao oružane snage u Ukrajinu, SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Američki i britanski dužnosnici sada predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine, pri čemu se nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem veljače prihvatiti taj prijedlog, saznaje Reuters, a prenosi Hina.

Rusija je optužila Washington da pokušava taktikom prisile ishoditi podršku europskih zemalja za taj prijedlog.

Pritom je poručila da ima popis američke, europske i druge imovine i da bi mogla uzvratiti istom mjerom.

U izvješću objavljenom u nedjelju ruska novinska agencija RIA citira podatke prema kojima je vrijednost izravnih ulaganja EU, članica G7, Australije i Švicarske u rusko gospodarstvo na kraju 2022. iznosila ukupno 288 milijardi dolara.

Najveći dio tih ulaganja otpada na Cipar s više od 50 milijardi dolara, a slijede Nizozemska i Njemačka.

RIA među pet najvećih europskih investitora u rusko gospodarstvo navodi i Francusku s imovinom i ulaganjima ukupne vrijednosti 16,6 milijardi dolara te Italiju s 12,9 milijardi dolara.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari