EU će zadržati dio dobiti od ruske imovine zbog tužbi?

Pixabay.com
Brussels, Belgija Foto: Pixabay.com

EU će doznačiti dio dobiti od zamrznute ruske imovine i prihod od poreza na bruto iznos Ukrajini, ali dio novca morat će ostati na Zapadu zbog očekivanih ruskih tužbi, upozorio je upućeni visoki dužnosnik Unije.

Zapad je, zbog ruske invazije na Ukrajinu, zamrznuo rusku državnu imovinu, a otprilike 70 posto njezine vrijednosti položeno je u belgijsku klirinšku kuću Euroclear, koja je u vlasništvu ruske središnje banke. Ona drži ekvivalent od 190 milijardi eura u vrijednosnim papirima i gotovini.

Belgija oporezuje dobit koju Euroclear knjiži na ruskoj gotovinskoj imovini po stopi od 25 posto i u ovoj godini očekuje porezni prihod od 1,7 milijardi eura. Do kraja godine doznačit će Ukrajini 1,5 milijardi eura, a ostatak u 2025., rekao je neimenovani dužnosnik u utorak, prenosi Hina.

Do 2027. ruska imovina zamrznuta u EU vjerojatno će, po njegovim riječima, generirati između 15 i 20 milijardi eura dobiti nakon oporezivanja, ovisno o kretanju globalnih kamatnih stopa.

EU će vjerojatno Kijevu doznačivati dio dobiti i prihod od poreza na bruto iznos u redovnim vremenskim razmacima, dodao je.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. do kraja veljače 2023. ruska imovina generirala je po njegovim riječima dobit od 5,2 milijarde eura, ali EK je ‘razjasnio’ pravni status novca tek ove godine pa će kompletan iznos biti doznačen Ukrajini nakon zaključenja svih transakcija na kraju rata.

“Onog trenutka kada rat završi i kada budu svedeni svi računi, novac koji je privremeno zadržan bit će također u cijelosti prebačen u Ukrajinu. Ali trebamo značajan iznos u Euroclearu… jer će se Euroclear suočiti s brojnim zahtjevima za povratom”, rekao je neimenovani dužnosnik EU.

Ruska središnja banka tražit će povrat imovine preko domaćih sudova koji ne priznaju zapadne sankcije i vjerojatno će zamrznuti 33 milijarde eura Euroclearovog novca u depozitoriju vrijednosnih papira u Moskvi, nagađa europski dužnosnik. Zapad zato mora zadržati dio novca, upozorava. 

“Želimo pomoći Ukrajini, ali morat ćemo se pobrinuti i da financijska stabilnost ne bude ugrožena”, dodao je.

Rusija bi također mogla poduzeti pravne mjere kako bi zaplijenila gotovinu Eurocleara u klirinškim kućama u Hong Kongu i Dubaiju, upozorio je dužnosnik, a tužbe će vjerojatno po njegovim riječima podići i zapadne banke zbog gubitka novca uloženog u Rusiju.

“To je zapravo mehanizam kojim bi se Euroclear mogao potpuno isprazniti”, naglasio je visoki dužnosnik EU-a.

Ako Euroclear ostane bez kapitala, belgijska središnja banka bit će prisiljena oduzeti njegovu licencu, što bi vjerojatno izazvalo globalnu financijsku krizu jer Euroclear čuva 37 trilijuna eura imovine, upozorio je.

Europska komisija predložit će idući tjedan koliki bi dio dobiti u iduće četiri godine trebao biti doznačen Ukrajini i u kojem obliku, a koliki bi udio trebalo zadržati za sigurnosne rezerve. Potreban je i krizni mehanizam za Euroclear, rekao je dužnosnik.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari