Europska unija donijela 13. paket sankcija Rusiji

Pixabay.com
Zastave EU i Ukrajine, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vijeće Europske unije donijelo je 13. paket sankcija protiv Rusije, zbog invazije u Ukrajini, kojim je na popis sankcioniranih, dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki.

„Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Europska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i obrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu, kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece“, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu i da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na popisu 13. paketa sankcija, uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članovi pravosudnih tijela, lokalni političari i ljudi odgovorni za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom agresorskom ratu protiv Ukrajine, prenosi Hina. Bit će podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri tvrtke iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje neizravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske tvrtke uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2.000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari