Trgovina između EU i Rusije i dalje znatno niža nego prije veljače 2022.

Pixabay.com
Zastave EU i Rusije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na trgovinu Europske unije s Rusijom snažno su utjecala ograničenja uvoza i izvoza, koja je EU uveo nakon ruske invazije na Ukrajinu. I izvoz i uvoz znatno su se smanjili ispod razine prije sukoba.

Europski ured za statistiku, Eurostat, objavio je da sezonski prilagođene vrijednosti pokazuju da se udio Rusije u uvozu u EU smanjio s 9,5 posto, koliko je iznosio u veljači 2022. godine, na dva posto u rujnu 2023. godine. Udio izvoza u istom razdoblju se smanjio s 3,8 na 1,4 posto. 

U ožujku 2022. godine najveći trgovinski deficit s Rusijom iznosio je 18,6 milijardi eura, zbog visokih cijena energenata. Taj je deficit smanjen na 0,1 milijardu eura u ožujku 2023. godine, i nije se znatno promijenio do rujna 2023. godine, kada je iznosio milijardu eura. Na tu promjenu snažno je utjecao pad mjesečne vrijednosti uvoza iz Rusije.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20231124-2?language=hr&etrans=hr
Robna razmjena EU i Rusije, Siječanj 2021. – Rujan 2023. godine Izvor: Eurostat

Udio Rusije u dodatnom uvozu u EU smanjio se za većinu ključnih proizvoda. Sveukupno, prirodni plin, naftna ulja, nikal, željezo i čelik te gnojiva, čine oko dvije trećine ukupnog uvoza iz Rusije.

Između trećeg tromjesečja 2021. godine i trećeg tromjesečja 2023. godine udio Rusije u uvozu prirodnog plina izvan EU znatno se smanjio, za 27 postotnih bodova, dok je za uvoz porastao iz Sjedinjenih Američkih Država (14 postotnih bodova), Norveške (7,6 postotnih bodova) i Alžira (5,5 postotnih bodova), podaci su Eurostata.

Slična pojava zabilježena je i za uvoz naftnih ulja, uz smanjenje udjela Rusije za 25 postotnih bodova, dok su se povećali odgovarajući udjeli Sjedinjenih Američkih Država (sedam postotnih bodova), Norveške (četiri postotna boda) i Saudijske Arabije (dva postotna boda).

U slučaju uvoza nikla SAD su povećale svoj udio za pet postotnih bodova, dok se udio Rusije smanjio i to za 14 postotnih bodova.

Kina se pojavila kao glavni dobavljač željeza i čelika. Međutim, trgovina gnojivima, prema podacima Eurostata, pokazuje drugačiji uzorak. Udio Rusije u uvozu u EU smanjio se s 27 posto u trećem tromjesečju 2021. na 17 posto u trećem tromjesečju 2022. godine, ali se u trećem tromjesečju 2023. godine vratio na 27 posto.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari