Europska unija blokira Bookingu akviziciju vrijednu 1,63 milijarde eura

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Europska unija blokirat će Bookingu 1,63 milijarde eura vrijednu akviziciju švedske Etraveli grupe zbog zabrinutosti da bi ta kupovina mogla naštetiti konkurenciji, piše Financial Times.

Riječ je o rijetkom primjeru takve zabrane od strane Europske unije koja slične akvizicije inače odobrava bez problema.

Booking, vlasnik platforme Booking.com, u studenom 2021. godine je otkrio kako namjerava kupiti Etraveli grupu, čiji su ‘core biznis’ letovi i u vlasništvu je private equity grupe CVC.

Europski regulatori zabrinuti su da će Bookingova akvizicija tvrtke koja se bavi isključivo letovima ojačati njihovu poziciju i naštetiti suparnicima.

Prošlog mjeseca kompanija je ponudila ustupke prema kojima svima koji rezerviraju let s Etravelijem predlaže opcije smještaja izvan postojeće ponude Bookinga. Time su pokušali ublažiti strah da će uz rezervaciju leta nuditi samo vlastite usluge hotela i apartmana, pojašnjavaju stručnjaci.

Usprkos tim ustupcima, Europska komisija ocijenila je kako bi povezivanje s Etravelijem omogućilo platformi dodatnu prednost u hotelskom sektoru, kao i mogućnost širenja na usluge poput iznajmljivanja automobila i letova.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari