Inflacija u Njemačkoj stabilna u travnju 2024.

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u travnju za 2,2 posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i u ožujku 2024., pokazale su prve procjene statističkog ureda, signalizirajući zastoj u trendu popuštanja inflacije.

Na mjesečnoj razini cijene su, prema preliminarnim i trenutačno dostupnim podacima, veće za 0,5 posto. U ožujku su porasle za 0,4 posto.

Hrana je u travnju, prema prvoj Destatisovoj procjeni, ponovo blago poskupjela na godišnjoj razini, za 0,5 posto. U ožujku bila je jeftinija prvi puta od veljače 2015., i to za 0,7 posto.

Cijena energije i motornih goriva ponovo je pala, i to za 1,2 posto, znatno blaže nego u ožujku, uz napomenu statističara da je od početka mjeseca ponovo na snazi stopa PDV-a od 19 posto na plin i centralno grijanje. Do sada je bila snižena na sedam posto.

Najviše su u travnju poskupjele usluge, za 3,4 posto. U prethodnom mjesecu cijene su im u prosjeku bile veće za 3,7 posto, prenosi Hina.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, iznosila je u travnju tri posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u ožujku.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s ostalim zemljama Europske unije pokazao je rast cijena u travnju za 2,4 posto. U ožujku su cijene mjerene HICP-om bile na godišnjoj razini veće za 2,3 posto.

Na mjesečnoj razini HICP preliminarno pokazuje rast cijena od 0,6 posto, kao i u ožujku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari