Inflacija u Njemačkoj usporila i u ožujku, cijena hrane zabilježila prvo pojeftinjenje

Freepik.com
Njemačka, ilustracija, Foto: Freepik.com

Inflacija u Njemačkoj usporila je i u ožujku, uz pojeftinjenje hrane prvi puta od početka 2015. godine i kontinuirani pad cijena energije, pokazalo je izvješće statističkog ureda Destatis.

Potrošačke cijene bile su u ožujku više za 2,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači bile su više za 2,5 posto nego prije godinu dana, pokazuju podaci Destatisa.

Stopa inflacije spustila se u ožujku na razinu iz svibnja 2021. godine. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, za 0,4 posto, istim tempom kao i u veljači, pokazuju Destatisove tablice.

Hrana je u ožujku prema prvoj Destatisovoj procjeni pojeftinila na godišnjoj razini prvi puta od veljače 2015. godine, i to za 0,7 posto. U veljači bila je za 0,9 posto skuplja nego godinu dana ranije.

Njemačka kućanstva izdvajala su u ožujku 2,7 posto manje za energiju i motorna goriva nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U veljači stajali su h 2,4 posto manje nego godinu dana ranije.

Cijene su im pale unatoč ukidanju cjenovnog limita i poskupljenju ugljičnog dioksida, ističe Destatis. Tablice pokazuju i da su pojeftinili treći mjesec zaredom.

Usluge su ponovno poskupjele, za 3,7 posto, nešto više nego u veljači.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, iznosila je u ožujku 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u veljači.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s ostalim zemljama Europske unije pokazao je rast cijena u ožujku za 2,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U veljači cijene mjerene HICP-om bile su na godišnjoj razini veće za 2,7 posto.

Na mjesečnoj razini HICP preliminarno pokazuje rast cijena od 0,6 posto, kao i u veljači.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari