Iako je geoblokiranje u EU zabranjeno, i dalje utječe na prekograničnu gospodarsku aktivnost

Freepik.com
Europska unija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Neopravdano geoblokiranje odnosno geografsko blokiranje je praksa kojom se potrošačima na internetu onemogućuje pristup traženim proizvodima i uslugama iz druge države članice i ono je zabranjeno u Europskoj uniji te se smatra povredom zajedničkog tržišta.

No, određene barijere ipak postoje zbog čega je Europski parlament apelirao na njihovo ukidanje. Primjerice, osoba iz Hrvatske želi na češkoj online trgovini kupiti određeni proizvod, ali ne može pristupiti toj mrežnoj stranici ili ju se automatski preusmjerava na hrvatsku verziju te online trgovine.

Takva je praksa ocijenjena diskriminirajućom u sklopu jedinstvenog tržišta Europske unije pa se geoblokiranje ne smije provoditi na osnovu, državljanstva potrošača, mjesta stanovanja i slično, od kraja 2018. godine, podsjeća Hina, kada je regulativa o tome stupila na snagu u cijeloj Europskoj uniji.

Geoblokiranjem se također usporava kupnja putem interneta i prekogranična prodaja u Europskoj uniji. Primjerice, kompanije ne bi trebale na svojoj mrežnoj stranici zabraniti registraciju kupcu iz udaljenije države članice EU i time spriječiti kupnju proizvoda.

Međutim, ne postoji obveza dostavljanja proizvoda u drugu državu članicu. Također, proizvodi u online trgovinama raznih država članica ne moraju jednako koštati.

Europarlamentarci su stoga, krajem prošle godine, upozorili na te barijere i različite tretmane europskih potrošača naglašavajući da se ovaj proces svakako vidi na prekograničnim gospodarskim aktivnostima država članica.

Potrebno je osigurati nesmetano funkcioniranje unutarnjeg tržišta i zajamčiti da svi europski građani imaju jednak pristup robi i uslugama bez obzira na njihovu lokaciju, uz daljnje promicanje slobodnog kretanja proizvoda i usluga, stav je parlamenta EU.

Na gospodarski potencijal ukidanja postojećih barijera ukazuje i činjenica da je 12 posto poduzeća u Europskoj uniji pokrenulo prodavanje online uslijed pandemije covida-19 ili je pojačalo napore u tom smjeru, navode eurozastupnici.

Europarlamentarci su zaključili kako je ograničena dostupnost kataloga s audiovizualnim sadržajem i praćenja sportskih događaja putem streaming platformi. Također, kako ističu europarlamentarci, pravila o zabrani geoblokiranja ne odnose se na elektroničke knjige, glazbu, softvere i online igrice.

Pozivajući se na izvještaj Komisije o regulaciji geoblokiranja iz 2020., eurozastupnici zaključuju kako geoblokiranje koje se tiče knjiga “ne izaziva zabrinutost velike većine potrošača”, dok bi širenje regulative i na elektroničke knjige zasigurno prouzročilo gubitak prihoda, ugrozilo bi investiranje u novi sadržaj takve vrste, smanjilo kulturalnu različitost i još više bi do izražaja došla dominacija nekolicine igrača na tržištu nauštrb manjih i srednjih kompanija.

Što se tiče dostave proizvoda kupljenih online u druge zemlje, europarlamentarci su pozvali zemlje članice i Komisiju da utječu na smanjenje naknada za prekograničnu dostavu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari