Španjolska kaznila avioprijevoznike: Prekršili su prava potrošača

Foto: Marc Linder/Pexels

Španjolski regulatori izrekli su niskobudžetnim zrakoplovnim kompanijama Ryanairu, easyJetu, Vuelingu i Voloteai novčane kazne od ukupno 150 milijuna eura, zaključivši da su naplatom naknada za prtljagu prekršile prava potrošača, objavile su Organizacija potrošača i korisnika (OCU) te Facua.

Prijevoznici su prava prekršili naknadama za unošenje prtljage u avion, za odabir sjedala i za ispis ukrcajnih karata, zabranivši istodobno plaćanje gotovinom na šalterima za prijavu i kupnju artikala u zrakoplovu, priopćile su dvije udruge za prava potrošača.

OCU i Facua osporavaju takvu praksu od 2018. godine, a regulator je istragu otvorio lani. OCU očekuje da će i druge europske zemlje slijediti primjer španjolske i kazniti prijevoznike zbog takvih postupaka.

Španjolska udruga avioprijevoznika ALA potvrdila je da su kompanijama izrečene kazne, kritizirajući odluku regulatora koji je, po njihovom mišljenju, prekršio propise o jedinstvenom tržištu Europske unije i pokušao kontrolirati pravo kompanija da same određuju cijene.

“Branimo pravo potrošača da izaberu najbolju opciju putovanja”, rekao je predsjednik ALA-e Javier Gandara, dodavši da će odluka prisiliti čak 50 milijuna putnika s malom ručnom prtljagom ispod sjedala da plaćaju uslugu koju nisu tražili.

Regulator nije odmah komentirao kazne, a Ryanair, Volotea i Vueling odbili su ih komentirati jer je ALA govorila u njihovo ime, prenosi Hina.

Španjolski sud presudio je još 2019. godine da Ryanair naplatom naknade za ručnu prtljagu krši prava potrošača. Kompanija ju unatoč tome i dalje naplaćuje, pozivajući se na pravo zrakoplovnih prijevoznika da određuju veličinu ručne prtljage u avionu.

Kazne u Španjolskoj dovode pod znak pitanja poslovni model niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika koji se bazira na niskim cijenama karata i naknadama za stavke poput veće ručne prtljage, objašnjava Reuters.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari