Europska komisija istražuje dvadeset avioprijevoznika zbog obmanjivanja putnika

Zrakoplov, Foto: Kelly/Pexels

Europska krovna udruga za zaštitu potrošača (BEUC) izvijestila je da je Europskoj komisiji prijavila 17 avioprijevoznika, upozorivši da putnike obmanjuju marketinškim porukama o ublaženim posljedicama letova po okoliš.

U lipnju prošle godine udruga se Bruxellesu požalila da 17 europskih avioprijevoznika u marketinškim porukama iznosi netočne tvrdnje o utjecaju letova na okoliš, kršeći europske propise o nepoštenoj komercijalnoj praksi.

Početkom tjedna Komisija je objavila da je s belgijskim, nizozemskim, norveškim i španjolskim regulatorom pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ublažavanju utjecaja letova na okoliš.

Glasnogovornik Komisije nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

Europska udruga potrošača, međutim, navela je pak isti dan u priopćenju da je Bruxellesu prijavila Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling i Wizz Air.

Prijavu su podržale udruge potrošača iz Austrije, Belgije, Bugarske, Danske, Francuske, Finske, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Slovenije i drugih zemalja, piše Hina.

Air France, njegov nizozemski ogranak KLM, Norwegian, Lufthansa i članice grupe njemačkog prijevoznika Brussels Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Eurowings i Norwegian potvrdili su da su dobili obavijest EK o istrazi.

BEUC-ova lista obuhvaća manje kompanija pa trenutno nije jasno podudara li se s kompanijama koje su pod istragom Komisije.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari