Europska komisija istražuje 20 avioprijevoznika zbog sumnje u obmanjivanje putnika

KLM, Foto: Wayne Jackson/Pexels

Europska komisija objavila je u utorak da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ekološkim posljedicama letova.

EK je istragu pokrenuo u suradnji s regulatorima Belgije, Nizozemske, Norveške i Španjolske, ali glasnogovornik nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

Usprkos tome, neke kompanije potvrdile su da su primile pismo iz Bruxellesa vezano uz ovu problematiku.

“Air France potvrđuje da je primio pismo Europske komisije. Kompanija ga trenutno analizira i proučit će koje korake sada mora poduzeti”, rekao je glasnogovornik francuskog avioprijevoznika, a isto su potvrdili i nizozemski KLM, inače ogranak Air Francea, te Lufthansin Brusells Airlines.

Imena ostalih prijevoznika pod istragom zasad nisu poznata.

Zrakoplovne kompanije, podsjeća Hina, moraju jasno navesti u kojoj je mjeri tvrdnje, da se emisije ugljičnog dioksida iz letova mogu “amortizirati” klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva, moguće potkrijepiti konkretnim znanstvenim dokazima.

“Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti točne informacije. Oni zaslužuju točne i znanstvene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje”, navela je povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari