EU financira aktivaciju neiskorištenih državnih nekretnina: ‘Korist će imati svi građani’

Freepik.com
ilustracija, foto: Freepik.com

Hrvatska nastavlja s drugom fazom Programa optimizacije državnim nekretninama koji ima za cilj unaprijediti okvire za upravljanje i aktivaciju nekretnina u državnom vlasništvu kojima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Portal Financije.hr već je objavio kako su modeli stambene politike koji se trenutno razmatraju u državnim institucijama: subvencija stanodavcima do tržišne cijene, aktivacija državne imovine i modificirani program poticane stanogradnje. Cijene nekretnina, a posebno stanova, rasle su diljem Europske unije, a visoka stopa rasta došla je do vrhunca ove godine i u Hrvatskoj, posebice u glavnom gradu i diljem obale.

Upravo je drugi po redu spomenuti model – brza aktivacija neperspektivne imovine. Riječ je o brojnim vojarnama, školama i napuštenim objektima koji se mogu prenamijeniti, što je brže nego ići u komunalno opremanje građevinskog zemljišta, zauzimanja zelene površine i mijenjanja prostornih i urbanističkih planova.

Nova etapa projekta tehničke podrške, koji financira Europska unija putem Instrumenta tehničke potpore u tome bi trebala pomoći.

Predstavljene planirane aktivnosti

Ovaj tjedan su na online događanju predstavljene planirane aktivnosti u vezi toga i novi multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine: konzultantske kuće PwC Hrvatska i BlueRock Consulting, istraživačko-konzultantska tvrtka za urbanu regeneraciju Urbanex te Odvjetničko društvo Fabijanić, Mirošević & Vuković.

„Zadovoljstvo nam je što smo uz podršku ovog projekta već unaprijedili upravljanje nekretninama, a veselimo se i novim aktivnostima uz koje ćemo poboljšati naše kapacitete i provedbu strateških te investicijskih projekata od kojih će koristi imati svi građani RH.“, izjavila je prilikom predstavljanja Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nakon završene prve faze Programa koja se fokusirala na analizu postojećih okvira i donošenje ključnih preporuka za poboljšanje upravljanja portfeljem Ministarstva, u studenom prošle godine započela je druga faza projekta. Cilj druge faze Programa je unaprjeđenje okvira za strateško planiranje, uvođenje novog sustava nadzora i kontrole za decentralizirano upravljanje imovinom te provedba investicijskih projekata, s posebnim fokusom na projekte urbane regeneracije / brownfield projekte.

Obnova urbanih područja

Portal Financije.hr prošli tjedan je pisao i o EU sredstvima za daljnju urbanizaciju koja su već uručena nekolicini gradova u Hrvatskoj.

Aktivnosti druge faze Programa također će se baviti dodatnom urbanizacijom jer imaju za cilj povećati aktivaciju prioritetnih projekata, potaknuti investicijski potencijal te podržati kapacitete Ministarstva u provedbi strateških investicijskih projekata, posebice u razvoju projekata obnove urbanih područja.

Multidisciplinarni tim stručnjaka izradit će specifične preporuke, kao i Priručnik za navedene ciljeve te provesti ispitivanje tržišta kroz pilot projekt kako bi se preporuke testirale u praksi.

 „Aktivacija neiskorištenih nekretnina u državnom vlasništvu kroz učinkovitu provedbu strateških investicijskih projekata ključna je za daljnji gospodarski razvoj Hrvatske. Od posebnog značaja su tzv. brownfield područja koja zahtijevaju revitalizaciju, a nužna su za održivi razvoj i poticanje zelene gradnje.“, izjavila je Ivana Miličić, voditeljica projekta i viša bankarica iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Program nužnih reformi

„Program tehničke podrške za nekretnine u državnom vlasništvu jedan je u nizu aktivnih projekata u sklopu programa Europske Unije pod nazivom Instrument za tehničku potporu (TSI). Hrvatska će ovim projektom dobiti tehničku ekspertizu u osmišljavanju i provođenju ove nužne reformi, a sve u svrhu poticanja održivog rasta gospodarstva i podizanja kvalitete života u Hrvatskoj.“, zaključila je Rima Joujou-Deljkić iz Glavne uprave Europske komisije za strukturne reforme (DG Reform).

Podsjetimo, program je izrađen na zahtjev Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a financiran od strane Europske unije kroz Instrument tehničke podrške (TSI). Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za strukturne reforme (DG REFORM) podupire provedbu Programa čiji je izravni korisnik Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Instrument za tehničku potporu je ključan alat Europske komisije za podršku državama članicama Unije s reformama jačanja otpornosti te zelene i digitalne tranzicije. Od zdravstva do javnih financija, od digitalizacije javnih usluga do jačanja poslovnog okruženja, Instrument tehničke podrške nudi državama članicama jedinstvenu uslugu koja im pomaže u suočavanju s izazovima reformi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari