Pet gradova dobilo novac za financiranje kapaciteta za ‘ITU projekte’ i za strategiju urbaniziranosti

Pixabay.com
Rijeka Foto: Pixabay.com

Riječ je o ugovorima za financiranje izrade strategija razvoja urbanih područja i sporazumima o tehničkoj pomoći.

Strategijama razvoja urbanih područja određuju se ciljevi, prioriteti razvoja i definiraju ključni projekti, a s današnjih gotovo 140 tisuće eura sufinancirana je njihova izrada za Krapinu, Viroviticu, Gospić, Rijeku i Zadar.

Osim toga, potpisanim sporazumima o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći, ITU – Zagreb, Pula, Krapina, Virovitica i Rijeka dobili su na raspolaganje ukupno 3,4 milijun eura za financiranje potrebnih kapaciteta za provedbu ITU projekata.
 
„Ovime je zaključena dodjela sporazuma o tehničkoj pomoći i ugovora za financiranje izrade strategija razvoja urbanih područja za sve ITU gradove u Hrvatskoj. U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala 13 posto sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 grada, a ukupna alokacija iznosi 681,3 milijuna eura.“, poručeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Spektar prihvatljivog ulaganja u novom je razdoblju proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, poduzetništvo, održiv turizam i druge sektore.

„Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.“, poručili su iz ministarstva.

ITU mehanizam
 
Podsjetimo, održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodi se putem integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU mehanizma, koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine te koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa i ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga  gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.
  
ITU mehanizam se provodi u osam najvećih urbanih središta – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Slavonskom Brodu, Puli i Karlovcu uključujući i  njihove susjedne jedinice lokalne samouprave (JLS) koji zajedno stvaraju prostorno-funkcionalnu cjelinu – urbanu aglomeraciju odnosno urbano područje, za čiju provedbu Hrvatska u ovoj financijskoj perspektivi ima na raspolaganju više od 345.3 milijuna eura.
 
Sredstva se dodjeljuju putem javnih poziva koje objavljuju dva nadležna Ministarstva, a namijenjena su za financiranje projekata koji se provode na osam odabranih područja:
• stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike
• omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture za razvoj najvažnijih gospodarskih sektora
• rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma
• revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja
• poboljšanje usluge javnog prijevoza
• obnovu sustava toplinarstva
• mjere zapošljavanja i samozapošljavanja
• mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti
• poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama
• unaprjeđenje sustava obrazovanja za odrasle
• modernizaciju ponude strukovnog obrazovanja

Dugoročni cilj projekata financiranih kroz ITU mehanizam je doprinijeti gospodarskom i ekonomskom razvoju i unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih građana, posebice razvoju urbanih područja u kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja.
 
I u novoj financijskoj perspektivi, velika važnost bit će dana razvoju regija i gradova koji izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu Europske unije te se stoga planira proširenje ITU mehanizma na nova urbana područja.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari