HŽ Cargo poslovao pozitivno po prvi put u posljednjih 10 godina

Vagoni, Foto: HŽ Cargo

Tvrtka za željeznički prijevoz tereta HŽ Cargo, 2023. je završila s dobiti od 2,02 milijuna eura, što je nakon financijskih teškoća i poslovanja na rubu stečaja prvi put da posluje pozitivno u posljednjih 10 godina.

Nazivajući takav poslovni rezultat prekretnicom u poslovanju nakon desetljeća izazova, iz HŽ Carga, koji je vodeći domaći željeznički teretni operator, naglašavaju da su uspjeli postići ono što se činilo nemogućim – ostvariti dobit i poslovati pozitivno.

Prema njihovim podacima, lani su ostvarili EBITDA od 8,13 milijuna eura ili 58 posto više nego godinu ranije, uz ukupne poslovne prihode od 60,67 milijuna eura.

To su, piše Hina, pratili i ukupni poslovni rashodi od 52,54 milijuna eura, koji su bili 12 posto ili za sedam milijuna eura manji nego u 2022. godini, pri čemu iz HŽ Carga napominju da su im troškovi po radniku ipak porasli za 16 posto.

Podsjećaju da su na početku transformacije bili u kritičnom stanju, suočeni s nasljeđem tereta iz prošlosti, duboko ukorijenjenim strukturnim slabostima i brojnim izazovima koji su se činili gotovo nepremostivima.

Tvrtka je, dodaju, bila i opterećena kompleksnim imovinsko-pravnim odnosima, velikim dugovima i zastarjelim voznim parkom, što je stvorilo atmosferu u kojoj je malo tko vjerovao u mogućnost njezinog oporavka, a kamoli uspjeha.

Osim unutarnjih izazova, kažu da su se morali nositi i s promjenjivim vanjskim uvjetima, poput povećanih, neprekidnih zatvaranja pruga na frekventnim pravcima i smanjenja prijevoza na ličkoj pruzi, što je uzrokovalo pad ukupnog tržišta željezničkog teretnog prijevoza u 2023. za sedam posto.

“Unatoč svemu tomu, tržišni udio HŽ Carga u 2023. ostao je stabilan. Prolazak kroz razdoblje brojnih izazova i transformacija dokazuje snagu i otpornost HŽ Carga te smo uspjeli ne samo očuvati tržišnu poziciju, već i zabilježiti značajan financijski napredak”, komentirao je predsjednik uprave HŽ Carga Dragan Marčinko.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari