Hrvatski izvoz u Koreju porastao za 30 posto: Potencijali suradnje predstavljeni u Seoulu

HGK/PR
Forum u Seulu, Južna Koreja, Foto: HGK/PR

Hrvatski izvoz u Republiku Koreju prošle godine bio je 30 posto veći nego godinu prije, što je pridonijelo ukupnoj robnoj razmjeni od 85 milijuna dolara u 2023. godini. Hrvatska u Koreju najviše izvozi strojeve te vučna vozila i dijelove, a uvozi osobne automobile. Najveći potencijali za rast suradnje su u prehrambenoj industriji, IT sektoru, distribuciji i logistici, metalnoj industriji, turizmu ali i proizvodnji namještaja.

“Naša inovativna dizajnerska rješenja već su priznata globalno, a vjerujemo da će korejsko tržište donijeti nove uzbudljive prilike. Prošle godine na B2B sastancima hrvatskih i korejskih tvrtki u organizaciji HGK upoznali smo predsjednika Udruženja korejskih uvoznika, Kwang-hee Honga, čije je oduševljenje našim proizvodima otvorilo vrata za daljnju suradnju. Posebno bih istaknuo interes korejskog hotelskog lanca Lotte”, rekao je direktor tvrtke za proizvodnju namještaja Dizz Concept, Darko Špiljarić.

Potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja dodatno će ojačati gospodarske odnose dvije zemlje.

“Potpisivanjem sporazuma obvezujemo se dodatno ojačati gospodarske odnose, a siguran sam i da će ponovno uvođenje direktne avionske linije T’Way Aira pridonijeti rastu turističkih dolazaka i olakšati komunikaciju gospodarstvenika. Nakon pandemijskog pada, dolasci korejskih turista porasli su za 260 posto u prošloj godini, a očekujemo i više hrvatskih turista u Koreji”, poručio je predsjednik HGK, Luka Burilović, na Hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu u Seoulu.

HGK/PR
Predsjednik HGK, Luka Burilović i predsjednik Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja, Hong Kwang-hee, Foto: HGK/PR

Forum je organiziran nastavno na posjet korejskog premijera Hrvatskoj u listopadu 2023. a naglašeno je i da su od tada, između Hrvatske i Koreje uvedene redovite zračne linije.

“Budući da su sredinom svibnja otvorene nove direktne putničke linije između Koreje i Hrvatske, T’Way Aira, tri puta tjedno, ova zračna veza svakako će značajno pospješiti bilateralnu komercijalnu razmjenu. Očekujemo da će potpisani sporazum pružiti nove poslovne mogućnosti korejskoj i hrvatskoj poslovnoj zajednici i da će korejske tvrtke dobiti ulaz do srca Europe”, izjavio je predsjednik Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja, Hong Kwang-hee.

Tijekom foruma su svoje proizvodne kapacitete prezentirali predstavnici desetak hrvatskih tvrtki. Među njima je i Orbico koji od početka 2000-tih surađuje s južnokorejskim gospodarstvom.

“Za Shell i Hyundai pokrivamo logistiku, marketing i tehničku podršku u srednjoj i jugoistočnoj Europi kroz makro-distribucijski model. U Hrvatskoj pružamo uslužnu logistiku za Samsung, LG, A1 i Telemach. Dodatno, distribuiramo i kozmetiku južnokorejskih proizvođača u Europi. Ovdje nastojimo predstaviti svoje mogućnosti, sklopiti nove i obnoviti postojeće kontakte kako bismo proširili aktivnosti Orbica i unaprijedili hrvatsko-korejsku gospodarsku suradnju”, izjavio je Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe.

Gospodarska suradnja s Republikom Korejom otvara vrata tehnološkom napretku, povećanju izvoza i stranim ulaganjima u Hrvatskoj, dok rastući broj korejskih turista dodatno potiče naš turistički sektor.

HGK/PR
Guverner HNB-a, Boris Vujčić, u Seulu, Izvor: HGK/PR

Uzimajući u obzir tek djelomični oporavak broja korejskih turista u Hrvatskoj i ukupnu međusobnu trgovinsku razmjenu u odnosu na razdoblje prije izbijanja pandemije, sasvim sigurno postoji znatan prostor za jačanje i produbljivanje naših gospodarskih odnosa pri čemu ovaj forum predstavlja važan korak u tom smjeru”, rekao je guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Hrvatska je prepoznata u Koreji i kao atraktivna turistička destinacija zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine, naglasio je veleposlanik Hrvatske u Republici Koreji, Damir Kušen.

„Interes korejskih tvrtki za poslovanjem u Hrvatskoj raste zahvaljujući naporima HGK-a i Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba. Hrvatsko-korejski poslovni forum u Seoulu poslužit će kao platforma za lakši ulazak na korejsko tržište s više od 50 milijuna ljudi”, rekao je veleposlanik Kušen.

Delegacija Hrvatske će posjetiti i Centar za industriju budućnosti i umjetnu inteligenciju te najnapredniju korejsku slobodnu gospodarsku zonu u Incheonu (IFEZ) u kojoj je svoje urede i pogone otvorilo 75 multinacionalnih kompanija iz 15 zemalja.

DIZZ CONCEPT d.o.o.

Ulica kneza Branimira 71A, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.337.880,01 (2023)
Broj zaposlenih:
32 (2023)

ORBICO d.o.o.

Koturaška Cesta 69, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
569.037.416,55 (2022)
Broj zaposlenih:
1.099 (2022)

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari