HGK: Građevinski sektor čini više od šest posto BDP-a Hrvatske

Konferencija "Sigurno gradilište", Foto: HGK PR

U 2022. godini u nesrećama na radu zabilježeno je 20 smrtnih slučajeva i 171 ozlijeđena osoba, podaci su Hrvatske gospodarske komore objavljeni u sklopu konferencije “Sigurno gradilište” organizirane u suradnji Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

“Prema svim pokazateljima, graditeljstvo je snažna i otporna industrija. Za nastavak dobre slike i pozicije naše građevine ključno je ulaganje dodatnih napora u educiranje i sigurnost radnika kako bismo popravili ove brojke. Nitko ne osporava da je provedba zaštite na radu u sektoru građevinarstva kompleksna. Traži da i poslodavac i zaposlenik odrade svoj dio. Naravno, to znači i dodatne troškove. No, stvarni trošak je puno veći ako to ne odradimo kako treba”, poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Radovi na gradilištu, istaknuto je na konferenciji, već se godinama ubrajaju među najrizičnije djelatnosti zbog ozljeđivanja, pogotovo s vrlo teškim i smrtnim posljedicama. Po broju ozljeda i smrtnih slučajeva na radu građevinarstvo prednjači pred ostalim djelatnostima.

“Danas nešto više od šest posto BDP-a Hrvatske čini građevinski sektor, stoga možemo zaključiti da je investicijska klima u graditeljstvu itekako pozitivna. Imamo veliki broj gradilišta, bilo kroz obnovu zgrada oštećenih potresom, što privatnih što javnih, ili kroz ostale investicije. Samo u obnovi u ovom trenutku otvoreno je preko 1.600 gradilišta te je osim kvalitetne gradnje potrebno osigurati i visoki standard sigurnosti na radu. To postižemo sinergijom svih sudionika koji su propisani zakonom, a u cilju zaštite radnika i imovine”, rekao je Tonči Glavinić, v.d. ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Član Vijeća Udruženja graditeljstva HGK, Darko Jambreković, istaknuo je kako je za poslodavce zaštita na radu neodvojivi dio građenja te je iznimno važan element za cijelu djelatnost.

“Svaka nesreća je neizmjerno skupa, u svim pogledima, od financijskog i ljudskog do organizacijskog i reputacijskog. Mi na zaštitu na radu pokušavamo gledati suštinski, da se što više ulaže u osobna zaštitna sredstava koja moraju biti kvalitetna, stoga je iznimno važno i ulaganje u edukaciju svih na gradilištu, kao i u kontrolu”, kazao je Jambreković i napomenuo da je zbog promjena koje novo suvremeno vrijeme nosi sa sobom potrebno osuvremeniti neke od normativa, kao što je Pravilnik o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada, koji se nije mijenjao zadnjih 40 godina.

2 Odgovora

  1. Mislim da je 171 ozljeđeni nerealna brojka. Zovem čovjeka da dogovorimo poslovnu suradnju, svaki drugi mi kaže “gospođo nemrem sad, pal bum z lojtre”. A neki su čak i pali tokom razgovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari