HGK pokreće program za edukaciju stranih radnika, očekuje se izdavanje 170.000 novih radnih dozvola

Financije.hr
Hrvatska gospodarska komora, Zagreb, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pokreće program edukacija pod nazivom “Welcome to Croatia” u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays. To je prvi takav program u Hrvatskoj, a njegov cilj je integracija stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, priopćili su iz HGK-a.

Predviđeno je održavanje deset ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj, a program se izvodi uživo i bit će na engleskom jeziku. Održavat će se u sjedištima županijskih komora HGK-a ili u prostorima poslodavca, ako postoji interes za cijelu grupu, i namijenjen je svim stranim radnicima. Nude se i moduli posebno prilagođeni sektoru turizma, građevine, logistike i trgovine.

“Započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi. S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje više od 170.000 novih radnih dozvola, vjerujem da u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-a za učenje hrvatskog jezika za strance, možemo doprinijeti njihovoj integraciji u naše društvo”, rekao je predsjednik HGK, Luka Burilović.

“Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu”, dodao je Burilović.

Od 25. do 29. ožujka ove godine održavat će se radionice u Puli na kojima će strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi te vrijednosti.

HGK
Welcome to Croatia, kolaž, Foto: HKG

Učit će i osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom, osnovama sigurnosti na radu te će usavršavati poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosnih postupaka i poslovnog bontona općenito, navodi se u priopćenju.

“Program Welcome to Croatia traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a izvodit će se u grupama do 30 polaznika. Najveći broj sati, 12, odnosi se na predmet Izvrsnost u poslovnim odnosima, na kojem se će se, između ostalog, obrađivati teme poput razumijevanja potreba klijenata i kolega. Na predmet Osnove hrvatskog jezika, koji uključuje devet sati nastave, učit će o svakodnevnim izrazima i jednostavnim frazama, kao i osnovne stručne pojmove i konverzacijske situacije”, kažu iz HGK-a.

Polaznici će kroz šest sati predmeta Hrvatska povijest, društvo i kultura lakše shvatiti društveno i poslovno okruženje u koje su došli živjeti i raditi. Kroz predmet Pravna sigurnost i poštivanje zakona osigurat će im se lakše snalaženje među pravnim normama u Hrvatskoj.

Iz HGK ističu da će nakon odslušanih svih modula i izvršenih svih obaveza na programu, Hrvatska gospodarska komora i Veleučilište Edward Bernays polazniku izdati certifikat kao dokaz o uspješnom završetku programa.

Uz certifikat, polazniku se izdaje i dodatna isprava čija je svrha pružanje nezavisnih podataka o programu zbog olakšanja transparentnosti pred poslodavcem u Hrvatskoj, piše u priopćenju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari