Hrvati na bezreceptne lijekove prošle godine potrošili skoro milijardu kuna

Foto: Jonathan Borba/Pexels

Hrvatski građani prošle su godine potrošili skoro milijardu kuna na bezreceptne lijekove, među kojima najviše na one protiv povišene temperature i analgetike, pokazali su podaci koje je u ponedjeljak objavio HALMED.

Svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku je popio popio po jednu i pol tabletu dnevno, pri čemu je na lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline, poput Aspirina i Andola, potrošeno 39,5 milijuna kuna, a na one s paracetamolom, kao što su Lekadol ili Lupocet, 35,2 milijuna kuna.

Velika potražnja vladala je i za ibuprofenom, dok su na lijekove protiv boli poput Neofena građani potrošili 58,4 milijuna kuna, navodi se u godišnjem izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Ukupna potrošnja lijekova u 2022. iznosila je 10,4 milijarde kuna, dvostruko više nego 2015. godine i 5,3 posto više nego prethodne 2021. godine. Prvi put ovaj je iznos premašio deset milijardi kuna.

Oko deset posto tog iznosa, oko milijardu kuna, otišlo je na lijekove koji ne idu na recept Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Više se trošila i folna kiselina, lijekovi protiv visokog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Uvjerljivo najveće povećanje potrošnje, međutim, imao je vitamin D3, korišten i u prevenciji covida. Za tri puta porasla je potrošnja vitamina D3 po stanovniku u proteklih pet godina.

Podaci HALMED-a pokazuju i da je 90,6 posto potrošnje lijekova bilo na teret HZZO-a (9,4 milijarde kuna), dok su 9,4 posto platili građani (975,9 milijuna kuna).

S obzirom na način izdavanja, 93,1 posto lijekova izdano je na recept HZZO-a, dok su ostali bili iz skupine tzv. bezreceptnih lijekova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari