HOPS zbog toplinskog vala očekuje novu maksimalnu satnu potrošnju struje

Freepik.com/wirestock
Toplinski val, ilustracija, Foto: Freepik.com/wirestock

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) izvijestili su da danas očekuju dnevnu potrošnju struje od 67.406 MWh, uz očekivanu maksimalnu satnu potrošnju od 3.337 MWh.

Već dan ranije, dosegnuta je nova ljetna maksimalna satna potrošnja od 3.218 MvH u 20. satu, što je povećanje za 0,6 posto u usporedbi s dosadašnjim maksimumom od 3.198 MWh iz kolovoza prošle godine.

“Danas se očekuje maksimalna satna potrošnja u 22. satu, što bi bilo povećanje za 3,7 posto u odnosu na jučerašnju ostvarenu maksimalnu satnu potrošnju. S obzirom na nastavak toplinskog vala i vrhunca turističke sezone, očekuje se da će do kraja ovog ili kroz idući tjedan biti dosegnut novi ljetni maksimalni satni iznos potrošnje električne energije”, ističu iz HOPS-a.

Iz te tvrtke napominju da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini, stoga smatraju da ni s obzirom na visoke temperature, neće biti problema u opskrbi električnom energijom.

Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava, prenosi Hina, namiruju se iz domaćih elektrana i uvozom električne energije.

Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu za 10. srpnja 2024. namireno je oko 49,3 posto potrebne energije, 21,5 posto iz elektrana, 19,7 posto iz termoelektrana, 3,2 posto iz vjetroelektrana, 1,3 posto iz solarnih elektrana i 3,6 posto ostalo.

Uvozom je namirena preostala potrebna energija, ističu iz HOPS-a i dodaju da u suradnji s europskim operatorima prijenosnih sustava vode elektroenergetski sustav s ciljem sigurne i pouzdane opskrbe svih kupaca električnom energijom.

Poslovni prihodi (EUR):
367.488.698,13 (2023)
Broj zaposlenih:
1.156 (2023)

7 Odgovora

  1. Bas su pasje vrucine, na krace relacije ne mogu svugdje nekim klimatiziranim prijevozom nazalost..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari