Električna energija raspoloživa za potrošnju u kolovozu manja za 3,1 posto u odnosu na srpanj

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Količina električne energije u Hrvatskoj raspoloživa za potrošnju u kolovozu ove godine iznosila je 1.657 gigavatsati, pokazali su to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na mjesec prije, raspoloživost električne energije za tuzemnu potrošnju smanjena je za 3,1 posto, ali je u odnosu na isti mjesec 2022. godine povećana za 2,6 posto.

Prema DZS-u, količina električne energije raspoložive za potrošnju sadržava i gubitke u električnoj mreži.

U kolovozu 2023. godine količina prirodnog plina raspoloživoga za potrošnju iznosila je 7.705 teradžula, a zalihe su povećane za 1.535 teradžula.

Količina prirodnog plina raspoloživoga za tuzemnu potrošnju povećana je za 16,7 posto u kolovozu ove godine u odnosu na mjesec prije, povećana je i u odnosu na kolovoz 2022. godine za 35,7 posto.

Količina naftnih derivata raspoloživih za potrošnju iznosila je 368.000 tona u kolovozu 2023. godine, a zalihe su smanjene za 26.000 tona.

Istodobno je povećana količina naftnih derivata raspoloživih za tuzemnu potrošnju za 7,3 posto u odnosu na srpanj 2023. godine, dok je u odnosu na kolovoz lani povećana za 4,5 posto.

Količina raspoloživa za potrošnju sadržava i količine energenata koje mogu završiti na skladištu kod finalnih potrošača ili u maloprodaji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari