HEP: Došlo je do prekida opskrbe električnom energijom u dijelovima Hrvatske i susjednih zemalja

Pixabay.com
Električna energija, Foto: Pixabay.com

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, dodaju.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja.

Prema neslužbenim informacijama iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, prenosi Hina, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke.

Navodno se još nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, trenutačno dispečeri razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura porasla potrošnja i da je sustav u jednom trenutku srušen.

18 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari