HNB: Na kraju prosinca 2023. depoziti kućanstava iznosili su 37,8 milijardi eura

Financije.hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Prema podacima monetarne statistike, na kraju prosinca lani ukupni depoziti domaćih sektora iznosili su oko 62,1 milijardu eura. Depoziti kućanstava iznosili su 37,8 milijardi eura, depoziti nefinancijskih društava 16,9 milijardi eura, a opće države 5,4 milijarde eura, priopćili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

U četvrtom tromjesečju 2023. ukupni depoziti domaćih sektora bili su veći za 1,4 posto ili 900 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini porasli su za 4,3 posto ili 2,6 milijardi eura. Na kraju trećeg tromjesečja godišnja stopa rasta ukupnih depozita iznosila je 6,2 posto, ali je usporila na kraju prosinca na 4,3 posto.

Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,1 milijardu eura, a prekonoćni depoziti kućanstava 27,6 milijardi eura.

“Prekonoćni depoziti uključuju transakcijske račune, žiro i tekuće, zatim štedne depozite te s malim udjelom elektronički novac i ograničene depozite”, navode iz HNB-a.

Ukupno, prekonoćni depoziti domaćih sektora iznosili su 44,9 milijardi eura na kraju prosinca prošle godine. Od toga je 12,8 milijardi eura za nefinancijska društva, a 3,7 milijardi eura za opću državu.

U zadnjem tromjesečju lani zabilježen je pad prekonoćnih depozita kućanstava kod kreditnih institucija za 1,4 milijarde eura ili 4,9 posto, dok su prekonoćni depoziti nefinancijskih društava porasli za 200 milijuna eura ili 1,6 posto.

Oročeni depoziti domaćih sektora iznosili su 17,2 milijarde eura, a oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,1 milijardu eura.

Depoziti kućanstava porasli su po stopi od 1,4 posto u proteklih godinu dana. Najznačajniji je rast oročenih depozita po stopi od 9,3 posto, ističu iz HNB-a.

Krediti kućanstvima iznosili su 21,8 milijardi eura u prosincu prošle godine. Nefinancijskim društvima su iznosili 14,6 milijardi eura, dok su općoj državi iznosili 6,3 milijarde eura.

Prema HNB-u, stambeni krediti kućanstvima iznosili su 10,9 milijardi eura, a gotovinski nenamjenski krediti iznosili su osam milijardi eura. Krediti kućanstvima porasli su po stopi od 9,5 posto u 2023. Najznačajniji je rast gotovinskih nenamjenskih kredita po stopi od 11,1 posto.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari