Gorivo u Hrvatskoj od ponoći jeftinije

Pixabay.com
Benzinska postaja, Foto: Pixabay.com

Od ponoći u Hrvatskoj gorivo će biti jeftinije i to benzinsko gorivo za 0,04 eura po litri, a dizelsko će biti jeftinije za 0,01 euro po litri.

Tako će nova cijena benzina biti 1,43 eura za litru, dok će cijena dizela biti 1,37 eura po litri. Plavi dizel također će pojeftiniti za 0,01 euro, te mu je nova cijena 0,83 eura po litri.

Plin za spremnike iznosit će 1,06 eura po kilogramu, što je smanjenje od 1 centa po kilogramu dok će plin za boce pojeftiniti 0,02 eura pa će mu nova cijena iznositi 1,62 eura po kilogramu.

Da nema mjera Vlade RH, te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile 1,56 eura po litru za benzinsko gorivo, 1,53 eura po litru za dizelsko gorivo, 0,92 eura za plavi dizel. Plin bi također bio skuplji i cijena bi mu bila na slobodnom tržištu 1,30 eura po kilogramu za spremnike za boce te 1,93 eura po kilogramu.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, priopćeno je iz Vlade RH, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada RH izmijenila je i Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada Republike Hrvatske je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u trideset jednom navratu.

37 Odgovora

  1. sve su to stalne promjene, ali u sitno.. očito ni nema više tolike zarade na mešetarenju s naftom, zato ni dramatičnih turbulencija u cijenama nema, ulagači su se preusmjerili na druga područja, čas ratna industrija, čas hrana…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari