OPEC: Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire

freepik.com
Naftna Platforma, Foto: Freepik.com/chandlervid85

Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire, izjavio je glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), osporavajući procjene savjetodavne agencije skupine vodećih potrošača u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna agencija za energiju (IEA), savjetodavna agencija OECD-a, procijenila je da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac do 2029. godine i stabilizirati se na razini od oko 106 milijuna barela dnevno.

IEA-ino je izvješće “opasno, posebno za potrošače, i samo će dovesti do energetske nestabilnosti u potencijalno neviđenim razmjerima”, ustvrdio je Hathaim Al Ghais, glavni tajnik skupine vodećih proizvođača okupljenih u OPEC-u u članku za specijaliziranu publikaciju Energy Aspects.

OPEC procjenjuje da će potražnja u ovoj i idućoj godini porasti za ukupno četiri milijuna barela dnevno, navodi Al Ghais.

Napomenuo je pritom da “čak i IEA predviđa rast u tom razdoblju, i to za dva milijuna barela dnevno, dok bi u 2026. potražnja trebala rasti za 800.000 barela dnevno.

Nakon toga trebala bi (po IEA-i) dramatično pasti i gotovo stagnirati u četiri godine do 2030.”

“To je nerealan scenarij koji bi negativno utjecao na gospodarstva širom svijeta i predstavlja tek nastavak IEA-inog antinaftnog narativa”, tvrdi glavni tajnik OPEC-a.

OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju opskrbu za 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje, kako bi stabilizirao tržište.

Od listopada planiraju postupno na tržište izbacivati više barela, uz procjenu o stabilnoj potražnji.

25 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari