IEA ublažio prognozu rasta potražnje za naftom, OPEC ostaje pri ranijoj procjeni

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. godini, dodatno produbljujući razlike između nje i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

IEA je smanjila izglede rasta potražnje u ovoj godini za 140 tisuća barela dnevno na 1,1 milijun barela, a kao glavni razlog navodi slabu potražnju u razvijenim zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jučer je objavila da ostaje pri očekivanju rasta svjetske potražnje za naftom ove godine za 2,25 milijuna barela dnevno.

Znatna razlika dviju prognoza, prenosi Hina, djelomično je rezultat različitih pogleda na tempo globalnog prelaska na čišća goriva.

IEA u mjesečnom izvješću o nafti navodi da je niža procjena potražnje povezana s manjom industrijskom aktivnošću i blagim zimskim smanjenjem potrošnje benzina, osobito u Europi gdje sve manji udio dizelskih automobila već smanjuje potrošnju.

U kombinaciji sa slabim isporukama dizela u SAD-u početkom godine, to je bilo dovoljno da se potražnja za naftom u OECD-u, u prvom tromjesečju ponovno smanji”, objavila je IEA.

IEA-ina procjena rasta nafte u 2025. godini je 1,2 milijuna barela dnevno, nešto iznad prethodne prognoze i nešto iznad projekcije za ovu godinu. No OPEC procjenjuje rast potražnje za naftom u sljedećoj godini za 1,85 milijuna barela dnevno.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari