Cijene nafte porasle: Brent veći za 51 cent, WTI za 55 centi

freepik.com
Naftna Platforma, Foto: Freepik.com/chandlervid85

Cijene nafte porasle su zbog očekivanja veće potražnje jer je američki dolar oslabio, a zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u su pale, no objava podataka o inflaciji može ukazati ​​na povoljnije gospodarske izglede.

Terminski ugovori za sirovu naftu Brent porasli su za 51 cent, ili 0,6 posto, na 82,89 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate nafte (WTI) porasli su 55 centi, ili 0,7 posto, na 78,57 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 3,104 milijuna barela u tjednu koji je završio 10. svibnja, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Zalihe benzina pale su za 1,269 milijuna barela, a destilati su porasli za 673.000 barela.

Podaci o zalihama američke vlade trebali bi biti objavljeni danas i vjerojatno će pokazati pad zaliha sirove nafte kako rafinerije povećavaju svoje pogone da bi zadovoljile povećanu potražnju za gorivom na vrhuncu ljetne sezone vožnje, prenosi Reuters.

Podaci o indeksu potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u također bi trebali biti objavljeni danas i trebali bi dati jasniju naznaku može li Federalna rezerva smanjiti kamatne stope kasnije ove godine, što bi moglo potaknuti gospodarstvo i potražnju za gorivom.

Na cijene nafte su utjecale i poticajne mjere iz Kine, rekla je neovisna tržišna analitičarka Tina Teng. Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, objavila je da planira prikupiti 138,39 milijardi dolara u dugoročnim posebnim državnim obveznicama ovog tjedna kako bi dobila sredstva za poticanje ekonomije.

“Američki CPI i ekonomski podaci Kine ključni su za rast cijena nafte do kraja tjedna”, dodala je. Kina će u petak objaviti podatke o gospodarskoj aktivnosti.

Na cijene je utjecala i zabrinutost oko kanadske opskrbe naftom jer su oni ključni izvoznik za SAD. Veliki šumski požar približava se Fort McMurrayu, središtu kanadske industrije naftnih pijesaka koja proizvodi 3,3 milijuna barela sirove nafte dnevno ili dvije trećine ukupne proizvodnje u zemlji.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari