Nafta pojeftinila zbog izjava čelnika FED-a

Pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/Nicklas Toft

Cijene nafte su u srijedu niže nego dan ranije na svjetskim tržištima. Fjučersi nafte Brent pali su 49 centi, te iznose 83,16 američkih dolara po barelu dok su američki West Texas Intermediate fjučersi (WTI) pali 48 centi, na 78,39 dolara po barelu.

Na cijene nafte odrazile su se prognoze američkih Federalnih rezervi. Guvernerka Federalnih rezervi Michelle Bowman signalizirala da joj se ne žuri sa smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u, posebno s obzirom na rizike povećanja inflacije koji bi mogli zaustaviti napredak u kontroli cjenovnih pritisaka ili čak dovesti do njihova ponovnog porasta.

“To je kombinirani odgovor na tjedni skok američkih zaliha sirove nafte u podacima API-ja jutros i stalna nada da će se sporazum o prekidu vatre u Gazi postići u sljedećih nekoliko dana”, ocijenila je Vandana Hari, osnivačica usluge analize tržišta nafte Vanda Insights za Reuters.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 8,43 milijuna barela u tjednu koji je završio 23. veljače, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu (API).

Zalihe benzina pale su za 3,27 milijuna barela, a zalihe destilata za 523.000 barela, pokazali su podaci.

Podsjećamo, fjučersi nafte Brent i WTI porasli su u utorak za više od dolara po barelu nakon što je Reuters izvijestio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom (OPEC+) razmotriti produljenje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte u drugom tromjesečju.

Produljenje smanjenja proizvodnje na drugi kvartal je “vjerojatno”, rekao je jedan od izvora iz OPEC+. Dvoje je reklo da je moguće duže produženje do kraja 2024.

Prošlog studenog, OPEC+ je pristao na dobrovoljna smanjenja od ukupno oko 2,2 milijuna barela dnevno za prvo tromjesečje ove godine, predvođena Saudijskom Arabijom koja je produžila svoje vlastito dobrovoljno smanjenje.

Analitičari ANZ Researcha napisali su u bilješci da bi takav potez saveza OPEC+ vjerojatno zaoštrio tržište.

Ruske vlasti najavile su u utorak šestomjesečnu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi kompenzirale sve veću potražnju potrošača i poljoprivrednika te omogućile planirano održavanje rafinerija.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari