Tržišta nafte iščekuju izvješće OPEC-a, cijene neznatno promijenjene

pixabay.com
Naftni kop, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u utorak su se malo promijenile jer su ulagači promatrali nove pokretače, uključujući nadolazeće pokazatelje inflacije u SAD-u i ovotjedno mjesečno izvješće Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Terminski ugovori za naftu Brent porasli su za četiri centa, te iznosi 83,40 američka dolara, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli za pet centi, te iznose 79,17 dolara po barelu.

“Cijene nafte bile su nešto više preko noći, ali i dalje su u širokom obrascu zadržavanja tijekom prošlog tjedna, s tim da je uvod u nadolazeće podatke o inflaciji u SAD-u zadržao neke rezerve”, rekao je za Reuters, Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Ulagači prate podatke o američkom indeksu potrošačkih cijena koji će biti objavljeni sredinom tjedna, tražeći naznake kada će Federalne rezerve razmotriti smanjenje kamatnih stopa.

Najnovije OPEC-ovo mjesečno izvješće o tržištu nafte trebalo bi biti objavljeno tijekom dana, na temelju OPEC-ove web stranice.

“Unaprijed, OPEC-ovo mjesečno izvješće o nafti bit će u fokusu kako bi se pružile najnovije informacije o globalnoj potražnji za naftom, s nekim pogledom na to hoće li se prethodne optimistične smjernice oko ljetne sezone putovanja nastaviti održati”, rekao je Yeap.

U međuvremenu, tržište također prati šumske požare u udaljenoj zapadnoj Kanadi koji bi mogli poremetiti opskrbu zemlje naftom.

Nisu zabilježeni nikakvi prekidi u radu, ali Alex Hodes, analitičar u energetskoj brokerskoj kući StoneX, rekao je da će kanadski proizvodni kapacitet od 3,3 milijuna barela dnevno “vrlo vjerojatno biti pogođen”.

Tržište je također nastavilo reagirati i na optimistične komentare iračkog ministra nafte Hayyana Abdula Ghanija, koji je najavio da će Irak poštovati dobrovoljna smanjenja proizvodnje od strane OPEC+, koji uključuje Organizaciju zemalja izvoznica nafte, Rusiju i druge proizvođače izvan OPEC-a, na svom predstojećem sastanku 1. lipnja.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari