Oprez na Wall Streetu i azijskim burzama uoči izvješća o inflaciji

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu skloni riziku uoči izvješća o inflaciji koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones pao je 0,21 posto, na 39.431 bod, a S&P 500 0,02 posto, na 5.221 bod. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,29 posto, na 16.388 bodova.

Hina pojašnjava da će u srijedu biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Posljednjih mjeseci inflacija se održava na povišenim razinama pa su drastično smanjene procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Na početku godine procjenjivalo se da će američka središnja banka u ovoj godini snažnije smanjiti kamate, možda i za 1,5 postotnih bodova, no zbog povišene inflacije sada se nagađa da bi smanjenje moglo biti između 0,25 i 0,50 postotnih bodova.

Dužnosnici Feda posljednjih dana poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata te da bi mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Donedavno se procjenjivalo da će Fed početi smanjivati kamate u lipnju, no sve je izglednije da će to biti u rujnu ili krajem godine.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati gotovo nepromijenjen na najvišoj razini u 15 mjeseci.

Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,4 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari