Rast cijena dionica i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Burze, Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle treći dan zaredom, što se pripisuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da će Fed ove godine smanjiti kamatne stope.

Dow Jones je porastao 0,46 posto, na 38.852 boda, S&P 500 1,03 posto, na 5.180 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 16.349 bodova.

Pozitivno, piše Hina, i dalje utječu podaci s tržišta rada, objavljeni u petak, koji su pokazali da je broj zaposlenih u travnju u SAD-u porastao od očekivanog.

Plaće su, također porasle manje nego što se očekivalo, što bi moglo značiti da bi idućih mjeseci inflacija mogla popustiti.

Ti podaci, koji ukazuju na “hlađenje” tržišta rada, podržali su nadu ulagača da bi Fed u ovoj godini mogao smanjiti kamatne stope u dva navrata, počevši od rujna.

Podršku tržištu pružaju i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je, navodi Hina, gotovo 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Na većini azijskih burzi u utorak su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 1,4 posto, a cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji između 1 i 2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,8 posto.

U Šangaju se već dulje vrijeme trguje oprezno zbog krize na kineskom nekretninskom tržištu i sporog rasta gospodarstva, premda vlasti najavljuju nove poticajne mjere.

S druge strane, hongkonški Hang Seng indeks jutros je pao prvi put nakon 10 dana neprestanog rasta, tijekom kojih je rastao oko 14 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari