Tehnološki sektor podigao cijene dionica na Wall Streetu i azijskim burzama

Pixabay.com
Burze, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o većoj kvartalnoj dobiti od očekivanog.

Dow Jones rastao je 0,85 posto, na 38.225 bodova, S&P 500 0,91 posto, na 5.064 boda, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 15.840 bodova.

Pritom su cijene dionica rasle u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše je porastao tehnološki sektor, dok je najveći pad zabilježen u rudarskom.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za gotovo 10 posto, bila dionica Qualcomma jer je taj proizvođač čipova izvijestio o većim prihodima i zaradi u proteklom tromjesečju.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Dosad je, piše Hina, oko 370 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Pozitivno na tržište utječu i poruke iz američke središnje banke.

U srijedu su, naime, čelnici Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

No, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da daljnje povećanje kamata nije izgledno, što je ohrabrilo ulagače koji su se zbog povišene inflacije plašili takva poteza.

Rast cijena dionica i na azijskim burzama

I na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu oko jedan posto, pa je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto. Na burzama u Tokiju i Šangaju se zbog praznika ne radi.

Najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, posebice dobavljača Applea, jer je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima u prvom tromjesečju.

Kako je Apple najavio i program otkupa vlastitih dionica na tržištu u vrijednosti od rekordnih 110 milijardi dolara, cijena dionice te kompanije skočila je oko sedam posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari