Nepromijenjene kamatne stope dovele do pada indeksa na Wall Streetu

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon što su čelnici američke središnje banke ostavili kamatne stope nepromijenjene jer ove godine nije bilo napretka po pitanju smanjenja inflacije.

Dow Jones je porastao 0,23 posto, na 37.903 boda, dok je S&P 500 pao 0,34 posto, na 5.018 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 15.605 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

Indeksi su, piše Hina, u jednom trenutku osjetno porasli, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da daljnje povećanje kamata nije izgledno.

Ubrzo su, međutim, ponovno pali jer se mogućnost smanjivanja kamata i tako već neko vrijeme niti ne spominje.

Osim Feda, u fokusu ulagača ovih su dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto ostvarilo veću zaradu od očekivane.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu indeksi osciliraju na rubu negativnog i pozitivnog područja, nakon što je američka središnja banka ostavila kamate nepromijenjene.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši gubitke od početka trgovanja.

Trenutno je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,3 posto.

U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,4 i 2,2 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks trgovanje je također započeo u minusu, no kasnije je rastao više od dva posto, što se ponajviše pripisuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za četiri posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari