Nikkei indeks znatno porastao, na Wall Streetu ulagači razočarani izvješćem o BDP-u SAD-a

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati veći za 0,8 posto, pa je nadoknadio jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 posto. U Australiji su, pak, pale više od jedan posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici japanske središnje banke odlučili su ostaviti poticajnu monetarnu politiku nepromijenjenu. Zbog toga je tečaj jena prema američkom dolaru pao na nove najniže razine u 34 godine, dok je japanski Nikkei indeks znatno porastao.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale, nakon što je objavljeno da su u prvom tromjesečju proizvođačke cijene porasle više nego u prethodnom kvartalu, što znači da bi australska središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se očekivalo

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo.

Dow Jones pao je 0,98 posto, na 38.085 bodova, dok je S&P 500 pao 0,46 posto, na 5.048 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 15.611 bodova.

U prvom tromjesečju 2024. bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je za 1,6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine, prenosi Hina. S druge strane, inflacija je u proteklom tromjesečju dosegnula 3,4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1,8 posto. To je razočaralo ulagače jer se otvara pitanje hoće li američka središnja banka uopće u ovoj godini početi smanjivati kamatne stope.

Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su Alphabet i Microsoft objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Cijena dionica Alphabeta porasla je u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, za 11, a Microsofta za četiri posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari