Rastu cijene dionica na svjetskim burzama, čekaju se izvješća tehnoloških kompanija

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Photos_NewYork1_032.jpg
Wall Street, New York, Foto: Wikimedia Commons

Na Wall Streetu su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, ponajviše zbog korekcije cijena dionica nakon šest dana pada, dok ulagači čekaju poslovne rezultate velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,67 posto, na 38.239 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 5.010 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 15.451 bod.

Nakon pada šest dana zaredom, jučer su S&P 500 i Nasdaq nadoknadili dio gubitaka, prenosi Hina. Pritom su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

„Mislim da se radi o standardnoj kupnji nakon što su cijene dionica pale pet posto. Ulagači ovoga tjedna čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i gospodarske pokazatelje koji bi mogli naznačiti što bi FED mogao učiniti s kamatama”, kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u tvrtki Villere & Co.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će FED ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja. No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata FED-a u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni. Ovoga će tjedna, među ostalim, izvješća objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

Na azijskim su burzama cijene dionica također porasle, prateći Wall Street.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,4 posto.

Rast azijskih burzi drugi dan zaredom najvjerojatniji je zbog smirivanja napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari