Cijene nafte padaju kako iransko-izraelske napetosti popuštaju

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak, jer su Izrael i Iran umanjili rizike eskalacije neprijateljstava na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent niži su za 67 centi, ili 0,77 posto te iznose 86,62 američka dolara po barelu. Prvomjesečni ugovor za naftu West Texas Intermediate (WTI) za svibanj, koji istječe u ponedjeljak, niži je za 63 centa, ili 0,76 posto i iznosi 82,51 dolara po barelu, dok je aktivniji lipanjski ugovor niži za 64 centa, na 81,58 dolara po barelu.

“Cijene nafte Brent nisu uspjele zadržati svoj početni skok, uz široka očekivanja da bi geopolitičke napetosti između Izraela i Irana mogle nestati s obzirom na ukroćeni odgovor Irana. Uz to, tržišta nastavljaju opuštati premiju geopolitičkog rizika vezanu uz potencijalne poremećaje u opskrbi, što se čini malo vjerojatnijim u ovom trenutku “, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Obje su referentne vrijednosti skočile za više od tri dolara po barelu rano u petak, nakon što su se čule eksplozije u iranskom gradu Isfahanu u onome što su izvori opisali kao izraelski napad, iako su dobici ograničeni nakon što je Teheran umanjio incident i rekao da ne planira uzvratiti.

“Veće povećanje zaliha sirove nafte u SAD-u od očekivanog također nije pomoglo stvari, s tim da se kratkoročno kretanje cijena činilo više pričom na strani ponude nego potražnje”, rekao je Yeap.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 2,7 milijuna barela, pokazuju prošlotjedni podaci Uprave za energetske informacije, što je gotovo dvostruko više od očekivanja analitičara o porastu od 1,4 milijuna barela.

Predsjednik Federalnih rezervi (FED) Chicaga, Austan Goolsbee, u petak je signalizirao duži rok za smanjenje kamatnih stopa jer je “zaustavljen” rast inflacije.

U subotu je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio paket pomoći za Ukrajinu i Izrael koji sadrži mjere koje bi saveznoj vladi omogućile proširenje sankcija protiv Irana i njegove proizvodnje nafte.

Ali tržišta su zanemarila vijest jer će učinak mjera, ako budu usvojene, ovisiti o tome kako se one tumače i provode. Razmatranje zakona u Senatu trebalo bi započeti u utorak.

Ruska tvrtka Gazprom izvjestila je i da je njihova lokalna podružnica morala zatvoriti više od dvadesetak bušotina za proizvodnju prirodnog plina u regiji Orenburg kako bi ih zaštitili od poplava.

Tvrtka Gazprom dobycha Orenburg objavila je da se neke bušotine nalaze u plavnoj ravnici rijeke Ural.

Polje nafte i plinskog kondenzata Orenburg proizvodi deset milijardi kubičnih metara plina i 300.000 tona nafte i plinskog kondenzata godišnje. Još nije poznato kako će se ova informacija odraziti na cijene nafte, pogotovo u OPEC+ grupi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari