Pale cijene dionica tehnoloških kompanija, ulagači čekaju izvješće o BDP-u SAD-a

Burza, Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Na azijskim su burzama pale cijene dionica tehnoloških kompanija jer su ulagače zabrinule poruke iz Mete, krovne kompanije Facebooka, dok podršku tržištima pruža veći nego što se očekivalo rast južnokorejskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, pao je u 7:00 sati za 0,7 posto, nakon rasta tri dana zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 1,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, dok se u Australiji zbog praznika ne radi.

Na burzama vlada oprez jer se održava sjednica čelnika japanske središnje banke koja bi mogla utjecati na tržišta, s obzirom na to da je tečaj jena već tjednima pod pritiskom, pa je prema američkom dolaru pao na najniže razine u 34 godine.

Podršku tržištima pružio je podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje u prvom tromjesečju porastao 3,4 posto na godišnjoj razini, najviše od posljednjeg kvartala 2021. godine.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon nestabilnog trgovanja, prenosi Hina. Dow Jones pao je 0,11 posto, na 38.460 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 5.071 bod, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 15.712 bodova.

Nakon dva dana rasta, tržište se smirilo dok ulagači prate poslovna izvješća kompanija. Većina njih ostvarila je bolje rezultate nego što se očekivalo. Doduše, rezultati Tesle bili su slabiji nego što se očekivalo, no cijena dionice porasla je 12 posto jer je taj proizvođač električnih automobila najavio proizvodnju novih, jeftinijih modela vozila i restrukturiranje, odnosno otpuštanje nekoliko tisuća radnika.

Meta Platforms, krovna kompanija Facebooka, izvijestila je, pak, o boljim rezultatima nego što se očekivalo, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijene njezine dionice pala je više od 11 posto. Ulagače je, naime, zabrinula poruka poslovodstva da bi investicije u ovoj godini mogle dosegnuti 40 milijardi dolara.

I idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća kompanija, među ostalim, Alphabeta i Microsofta. Danas će, pak, biti objavljeno izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju, a u petak izvješće o inflaciji, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari