Wall Street nastavlja padati, azijske burze uzdrmao potres u Tajvanu

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer bi zbog dobrih gospodarskih pokazatelja kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones pao je jedan posto, na 39.170 bodova, S&P 500 0,72 posto, na 5.205 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 16.240 bodova.

Pad cijene dionica drugi dan zaredom posljedica je sve veće vjerojatnosti da će američka središnja banka zadržati kamatne stope na povišenim razinama.

Naime, najveće svjetsko gospodarstvo i dalje solidno raste, na što ukazuju posljednji podaci o proizvodnoj aktivnosti i rastu narudžbi, što bi moglo značiti i da će se potrošnja, a time i inflacija zadržati na visokim razinama.

Tržište dionica, piše Hina, posljednjih je mjeseci snažno raslo jer su ulagači očekivali da će Fed u ovoj godini smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, počevši od lipnja. No, izgledi za to ovih su dana splasnuli nakon dobrih gospodarskih pokazatelja.

Uz to, dužnosnici Feda poručuju da središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamata.

Potres na Tajvanu ugrozio proizvodnju čipova

Azijske burze u srijedu su pale nakon što je snažan potres pogodio Tajvan, potaknuvši zabrinutosti oko mogućih poremećaja vitalne proizvodnje tamošnje industrije čipova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6:30 sati u minusu 0,7 posto, dok je japanski Nikkei pao jedan posto, nakon što je u prvom tromjesečju bio u plusu 20 posto.

Tajvansko tržište kapitala potonulo je 0,8 posto nakon što je snažan potres, magnitude 7,2 stupnja, zatresao Tajpei i posljedično potaknuo objavu upozorenja na tsunami diljem regije. Ta upozorenja kasnije su ukinuta.

Najviše je pala cijena dionice proizvođača čipova Taiwan Semicondustor Manufacturing Co, za 1,4 posto, jer je kompanija uslijed potresa evakuirala neke svoje pogone.

Pale su i cijene dionica na šangajskoj burzi za 0,24 posto te u Hong Kongu za 0,6 posto, unatoč tome što je najnovije istraživanje pokazalo rast aktivnosti u tamošnjem uslužnom sektoru u ožujku.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari