Dobri gospodarski podaci doveli do pada indeksa na Wall Streetu

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks pali s rekordnih razina jer se nakon dobrih gospodarskih pokazatelja više ne očekuje da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Dow Jones pao je 0,60 posto, na 39.566 bodova, a S&P 500 za 0,20 posto, na 5.243 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,11 posto, na 16.396 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 s rekordnih razina, piše Hina, posljedica je smanjenih izgleda da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u lipnju jer je najveće svjetsko gospodarstvo u dobroj formi.

Objavljeno je, naime, da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u ožujku porastao sa 47,8 bodova mjesec dana prije na 50,3 boda, najvišu razinu od rujna 2022. godine.

To pokazuje da se proizvodni sektor, koji je dugo bio pod pritiskom povišenih kamatnih stopa, oporavlja.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 58 posto izgleda da će Fed smanjiti kamate u lipnju, dok su prošloga tjedna ti izgledi iznosili 64 posto.

Na azijskim burzama u utorak su najvažniji indeksi porasli, pri čemu indeks hongkonške burze za više od dva posto.

MSCI indeks azijskih burzi bio je oko 6:30 sati u plusu 0,65 posto, a japanski Nikkei 0,03 posto, pri čemu je tijekom trgovanja ponovno premašio psihološki važnu granicu od 40.000 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari