Snažan pad cijena dionica i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Burze, Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno pali zbog geopolitičkih napetosti, kao i zato što postaje sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones pao je 0,65 posto, na 37.735 bodova, S&P 500 1,20 posto, na 5.061 bod, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 15.885 bodova.

Veliki pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, piše Hina, američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0,7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari prognozirali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog pada cijena dionica Applea i Tesle.

Dionica Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle poslije objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

Pad na Wall Streetu pratile su dan kasnije i azijske burze.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 1,8 posto, čime se spustio na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od dva posto, a cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji između 1,8 i 2,4 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari