Podaci o inflaciji razočarali ulagače na Wall Streetu, pad i na azijskim burzama

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer inflacija u SAD-u ne popušta, pa će najvjerojatnije kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones je tako pao 1,09 posto, na 38.461 bod, S&P 500 0,95 posto, na 5.160 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 16.170 bodova.

Jučer je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u o ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3,5 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u veljači.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Nakon tih podataka, gotovo sasvim su nestale nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju. Malo je izgleda i da će taj proces početi u srpnju pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje tek u rujnu.

Pitanje je, navodi Hina, i koliko bi puta Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 0,7 posto, izgubivši dobitke od prethodnih dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu bile niže između 0,4 i 0,8 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji, pak, indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari