Blagi rast S&P 500 i Nasdaq indeksa uoči izvješća o inflaciji

Freepik.com
Burze, ilustracija Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 blago porastao, kao i Nasdaq indeks iako ulagači i dalje čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u koje bi moglo utjecati na smanjivanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones pao je 0,02 posto, na 38.883 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 posto, na 5.209 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 16.306 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi već danima vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, u ožujku blago pala na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana ranije.

To je i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od oko dva posto, što znači da američka središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Ulagači su, navodi Hina, oprezni i zato što krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, treći dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju. U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 1,9 posto, dok se u Južnoj Koreji zbog parlamentarnih izbora danas ne radi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari