Oprezno trgovanje na Wall Streetu i azijskim burzama, čeka se izvješće o inflaciji

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni, s obzirom da bi kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones je pao 0,03 posto, na 38.892 boda, a S&P 500 0,04 posto, na 5.202 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,03 posto, na 16.253 boda.

Svi posljednji podaci, piše Hina, pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste i da je tržište rada čvrsto, što znači da američka središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

“Wall Street se prilagođava tome da bi Fed mogao biti sporiji sa smanjenjem kamata nego što se očekivalo. Čini se da bi to smanjenje moglo uslijediti u srpnju, a ne lipnju”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

No, to će ovisiti o daljnjim gospodarskim pokazateljima, ponajviše o inflaciji.

Stoga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u ožujku. Procjenjuje se da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, blago pala na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana prije.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, ponajviše u rudarskom sektoru, no trguje se oprezno, kao i na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto, porastavši drugi dan zaredom.

Najviše su rasle cijene dionica u rudarskom sektoru jer su nakon naznaka oporavka industrijske proizvodnje u najvećim svjetskim gospodarstvima – SAD-u, Kini i Njemačkoj – porasle cijene sirovina.

No, trguje se oprezno jer će se ovoga tjedna održati sjednice niza središnjih banaka u regiji – Južne Koreje, Novog Zelanda, Tajlanda i Filipina.

Od svih se očekuje da će ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a možda bi, špekulira se, ulagače mogla ugodno iznenaditi južnokorejska središnja banka koja bi mogla smanjiti kamate, s obzirom da inflacija u toj zemlji popušta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari