Snažan pad indeksa i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Burze, ilustracija, Foto: Kampus Production/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi snažno pali jer su dužnosnici Feda zauzeli oprezan pristup u svojim izjavama o izgledima za smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Njujorški Dow Jones indeks pao je 530,16 bodova ili 1,35 posto, što je njegov najveći pad još od prošlog ožujka. Istodobno, S&P 500 je izgubio 1,23 posto svoje vrijednosti te završio trgovanje na 5.147 bodova, dok je Nasdaq pao 1,4 posto, na 16.049 bodova.

Od početka tjedna sva tri indeksa su u znatnom minusu, pri čemu Dow Jones za otprilike tri, a S&P i Nasdaq za dva posto.

Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari izjavio je kako se na prošlomjesečnom zasjedanju američke središnje banke založio za dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ali ako inflacija nastavi slabjeti, ove godine možda neće biti potrebno nikakvo smanjenje.

Prije njega, i predsjednik Feda u Richmondu Thomas Barkin rekao je da američka središnja banka ima “vremena dok se oblaci raščiste nad inflacijom” prije nego što počne snižavati stope.

Investitori, međutim, i dalje procjenjuju da su šanse da Fed već u lipnju snizi kamatne stope za barem 0,25 postotnih bodova blizu 60 posto.

I na azijskim burzama su u petak najvažniji indeksi snažno pali, predvođeni japanskim Nikkei indeksom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko šest sati u minusu 0,5 posto, prateći tako gubitke na Wall Streetu tijekom noći.

Tokijski Nikkei indeks, piše Hina, pao je za 1,83 posto, pritisnut porastom tečaja jena u svjetlu očekivanja da će japanski dužnosnici podići kamatne stope.

Općenito, trgovanje dionicama u Aziji bilo je slabo, zbog praznika u Kini.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari