Blagi rast S&P i Nasdaq indeksa, porasle cijene dionica i na azijskim burzama

Pixabay.com
Burze, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks porasli nakon podatka o jačanju aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u ožujku, no njihov rast nije bio previše izražen jer je predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao kako smanjivanje kamatnih stopa još nije na vidiku.

Nakon dva dana pada, piše Hina, S&P 500 indeks porastao je 0,11 posto, na 5.211 bodova, a Nasdaq indeks za 0,23 posto, na 16.277 bodova. No, Dow Jones indeks nastavio je padati i treći dan zaredom, pri čemu u srijedu za 43,1 bod ili 0,11 posto, na 39.127 bodova.

Institute for Supply Management objavio je da je PMI indeks američkog uslužnog sektora u ožujku dosegnuo 51,4 boda, dok je mjesec ranije iznosio 52,6 boda.

Svako očitanje tog indeksa iznad 50 bodova, pojašnjava Hina, ukazuje na ekspanziju uslužnog sektora, zaslužnog za dvije trećine američkog gospodarstva, što ukazuje da ono i dalje raste, ali umjerenim tempom.

Međutim, Powell je u svom govoru u srijedu potvrdio da će Fed još neko vrijeme razmatrati kada će početi snižavati stope s obzirom na kontinuiranu snagu američkog gospodarstva i nedavne podatke o inflaciji.

Na azijskim burzama u četvrtak cijene dionica su porasle, i to ponajviše zahvaljujući slabljenju tečaja jena prema svim valutama osim američkom dolaru, što je povećalo kupnju japanskih dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko šest sati u plusu 0,4 posto iako je trgovanje bilo smanjeno zbog praznika u Kini. Tokijski Nikkei, pak skočio je 1,6 posto.

Dio dobitaka na azijskim burzama rezultat je poremećaja u opskrbi nakon potresa na Tajvanu, kao i geopolitičkih tenzija, no također i optimizma u pogledu globalnog gospodarskog rasta nakon oporavka PMI indeksa, posebice za Kinu.

“Umjereno poboljšanje PMI indeksa proizvodnih aktivnosti tijekom protekloga tromjesečja ukazuje na zamah koji će uslijediti u proizvodnom sektoru idućih mjeseci. Globalni PMI indeks proizvodnih aktivnosti u ožujku je dodatno porastao, predskazujući pozitivne rezultate najvećih gospodarstava. Globalni poslovni optimizam se poboljšava”, navode analitičari JP Morgana.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari